top of page
 • Foto van schrijverSabina Zwanenburg

Wat is Ademtherapie? Voordelen en Vergoeding

Inleiding

In onze vaak overvolle levens vergeten we gemakkelijk hoe cruciaal een goede ademhaling is voor onze algehele gezondheid. Ademtherapie is een eenvoudige maar krachtige techniek om zowel ons fysieke als mentale welzijn te verbeteren door bewust te letten op onze ademhaling.


In deze blog verkennen we wat ademtherapie precies is, de voordelen ervan, en of het door zorgverzekeraars wordt vergoed.


Bij Holistisch Dromen geloven wij, André Gerardus Zwanenburg en Sabina Zwanenburg, in de kracht van ademtherapie om je leven te transformeren. We laten je graag zien hoe bewuste ademhaling je gezondheid kan verbeteren.


Lees verder om te ontdekken wat ademtherapie is, de voordelen ervan en de mogelijkheden voor vergoeding door zorgverzekeraars.


Wij zijn Holistisch Dromen, toegewijd aan jouw welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Samen werken we aan een gezonder en vervullender leven.


ademtherapie bij Holistisch Dromen
ademtherapie bij Holistisch Dromen

Wat is Ademtherapie?

Ademtherapie is een vorm van therapie die zich richt op het optimaliseren van de ademhaling. Het helpt mensen om efficiënter en gezonder te ademen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn. Deze therapie omvat verschillende technieken en oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de ademhalingspatronen.


Technieken en Oefeningen

We krijgen vaak de vraag welke technieken we precies gebruiken in ademtherapie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende technieken:

 1. Diepe Ademhalingstechnieken: Dit omvat het bewust en langzaam ademen om de longcapaciteit te vergroten en de ontspanning te bevorderen.

 2. Pranayama: Een yogische ademhalingstechniek die helpt bij het beheersen van de levensenergie (prana) door middel van specifieke ademhalingspatronen.

 3. Buteyko-methode: Een techniek die gericht is op het verminderen van chronische hyperventilatie door middel van gecontroleerde ademhaling.

 4. Wim Hof-methode: Een methode die ademhaling combineert met koudetherapie en meditatie om het immuunsysteem te versterken en stress te verminderen.


Ken jij de volgende ademtechnieken of heb je ze al eens ondergaan?

 • Diepe ademhalingstechnieken

 • Pranayama (yogische ademhaling)

 • Buteyko-methode

 • Wim Hof-methode

You can vote for more than one answer.


Voordelen van Ademtherapie

Ademtherapie biedt een breed scala aan voordelen voor zowel het lichaam als de geest.


Stressvermindering

Een van de belangrijkste voordelen van ademtherapie is het vermogen om stress en angst te verminderen. Door diep en bewust te ademen, kan het parasympathische zenuwstelsel worden geactiveerd, wat zorgt voor een gevoel van kalmte en ontspanning.


Verbeterde Longfunctie

Regelmatige ademhalingsoefeningen kunnen de longcapaciteit vergroten en ademhalingspatronen verbeteren, wat bijzonder nuttig is voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma of COPD.


Betere Slaap

Ademtherapie kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Technieken zoals diepe ademhaling en pranayama bevorderen ontspanning en kunnen slaapstoornissen verminderen.


Verhoogde Energie

Efficiënte ademhaling zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de cellen wordt getransporteerd, wat kan leiden tot een verhoogd energieniveau en verbeterde fysieke prestaties.


Emotioneel Welzijn

Het bewust reguleren van de ademhaling kan helpen bij het beheersen van emoties en het verminderen van gevoelens van angst en depressie.


Wanneer Ademtherapie Volgen?

We krijgen vaak de vraag voor welke klachten ademtherapie geschikt is. Hier is een lijst van veelvoorkomende klachten en aandoeningen waarbij ademtherapie kan helpen:

 • Stress en angst

 • Chronische vermoeidheid

 • Slaapproblemen

 • Depressie

 • Astma

 • COPD

 • Hyperventilatie

 • Hoge bloeddruk

 • Hoofdpijn en migraine

 • Chronische pijn

 • Spanning en angstgevoelens

 • Burn-out

 • Paniekaanvallen

 • Emotionele instabiliteit


Vergoeding van Ademtherapie

Een andere veelgestelde vraag die we krijgen is of ademtherapie wordt vergoed door zorgverzekeraars. Of ademtherapie wordt vergoed, hangt af van verschillende factoren:

Zorgverzekeraar

Niet alle zorgverzekeraars bieden dekking voor ademtherapie. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering te controleren om te zien of ademtherapie wordt vergoed.

Type Verzekering

Vaak wordt ademtherapie alleen vergoed onder aanvullende verzekeringen. Basisverzekeringen bieden meestal geen dekking voor alternatieve of complementaire therapieën zoals ademtherapie.


Doe even navraag bij je eigen verzekeraar


Conclusie

Ademtherapie is een waardevolle methode om zowel fysieke als mentale gezondheid te verbeteren door middel van bewuste ademhalingstechnieken. Het biedt tal van voordelen, waaronder stressverminderingverbeterde longfunctiebetere slaapverhoogde energie en emotioneel welzijn. Of ademtherapie wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar hangt af van de specifieke voorwaarden van je verzekering.


Mocht je verder nog vragen hebben, stuur een app of neem dan contact met ons op.


Wil je meer weten over ademtherapie en hoe het jou kan helpen?

Neem contact op met Holistisch Dromen

Bij Holistisch Dromen ondersteunen we je graag met ademtherapie om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Plan vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden naar een gezonder en evenwichtiger leven.


Liefs en tot snel,


Sabina & André Gerardus

Team Holistisch DromenComments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page